Interpolis en Rabobank

Muurisolatie

In oudere woningen voel je het vaak. Kou, tocht en vocht langs je muren en ramen. Alsof het binnen waait. Goed voor de natuurlijke ventilatie, maar absoluut niet comfortabel en ook erg nadelig voor je energierekening. Muurisolatie biedt in deze gevallen vaak uitkomst. Het kan je tot 30% op het gasverbruik besparen, wat het een nuttige maatregel maakt. Via Interpolis IsoleerWijzer bieden QBuild en Pluimers Isolatie 3 oplossingen in muurisolatie. 

 • spouwmuurisolatie
 • buitengevelisolatie
 • binnengevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij deze vorm van isolatie wordt de lege ruimte via kleine gaatjes opgevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende isolatieproducten zoals pur, wol en parels. Elk product heeft unieke voordelen en eigenschappen. De expert bekijkt je huis en bepaalt dan welk materiaal het beste geschikt is voor de spouwmuren van jouw huis.

De voordelen

 • Terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar
 • Gemiddelde besparing van 30% op het gasverbruik
 • Wooncomfort verbetert
 • Mogelijk beter energielabel wat resulteert in hogere woningwaarde
 • Kou en vocht bij de muren verdwijnen
 • Geen schimmel meer op binnenmuren
 • In de zomer houdt spouwmuurisolatie de warmte buiten de woning

Welke huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie?

Van belang voor deze vorm van isolatie is dat je huis een spouwmuur heeft. Dat is meestal af te leiden aan het bouwjaar van je huis.

 • Huizen gebouwd tot 1925 hebben meestal een enkelsteens muur. Dus geen spouw.
 • Huizen van 1925 tot 1974 hebben meestal wel een spouwmuur. En de spouw werd tijdens de bouw in de meeste gevallen niet geïsoleerd. Voor huizen van dit jaartal is spouwmuurisolatie een interessante optie.
 • Van 1975 tot 1990 werden de woningen tijdens de bouw meestal geïsoleerd. In sommige gevallen niet of matig. Dan kan extra spouwmuurisolatie winst opleveren. Als je twijfelt kan je een adviseur inschakelen. Hij boort een gaatje in de buitenmuur en bekijkt met een camera de spouw.
 • Huizen gebouwd vanaf 1990 zijn goed genoeg geïsoleerd. Er is geen spouwmuurisolatie nodig.

Gevelisolatie 

Bij huizen voor 1925 gebouwd is doorgaans geen spouw aanwezig. En sommige spouwmuren kunnen niet opgevuld worden. Spouwmuurisolatie is dan geen oplossing. Toch is muurisolatie misschien een mogelijkheid, bijvoorbeeld door de buitenmuur via de buiten- of via de binnenkant te isoleren. De terugverdientijd van gevelisolatie is wel wat langer, tussen de 13 en 15 jaar.

Buitengevel isolatie

Het voordeel van buitengevel isolatie is dat de dikke isolatielaag aangebracht kan worden zonder dat je ruimte in je huis verliest.

De isolatie wordt op de bestaande buitenmuur aangebracht. Dat wordt afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Mooie bijvangst is dan de mogelijke nieuwe look van je huis. De meest gekozen bekleding is gevelbepleistering, maar ook steenstrips, hout en bakstenen zijn mogelijk.

Binnengevel isolatie

Je gevel van binnenuit isoleren is ook een optie. Omdat je daarbij ruimte in huis verliest, is het wel de minst gebruikte muurisolatie oplossing. Soms kan het niet anders, bijvoorbeeld omdat je gevel beschermd is, er aangrenzende bouw is of dat de kosten van buitengevel isolatie te hoog zijn. Binnengevel isolatie kan bijvoorbeeld via een voorzetwand, isolatieplaten of schuim op de muur laten aanbrengen.

Bron begeleidende cijfers: MilieuCentraal.

Isoleren met Interpolis IsoleerWijzer

Onze partners QBuild en Pluimers Isolatie zijn de experts. Zij verzorgen het advies en de uitvoering. Het isoleren van een woning is maatwerk, want geen woning is hetzelfde. De adviseur weet precies welke oplossingen er voor jouw woning het meest geschikt zijn.